Binsztych- słodkie ciasto orzechowo-karmelowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto szczególnie popularne u naszych zachodnich sąsiadów.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    100 g mąki krupczatki
    50 g zimnego masła
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    skórka z 1/2 cytryny
    3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie orzechowe:
    100 g orzechów włoskich
    50 ml śmietanki 30 %
    1 jajko
    1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżka cukru pudru

    Sos karmelowy:
    100 g cukru
    50 g masła
    100 ml śmietanki 30 %
    75 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe

Binsztych- słodkie ciasto orzechowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z masłem, dodać resztę składników na ciasto i wymieszać dokładnie. Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Włożyć na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie podpiec ciasto w 185 stopniach góra-dół. Około 20 minut.
  • 3. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki na krem wymieszać w misce. Krem wyłożyć na ciasto i całość podpiec przez 10 minut.
  • 4. Cukier podprażyć na bursztynowy kolor dodać masło i śmietankę i wymieszać do uzyskania karmelu. Dodać posiekane orzechy i połączyć.
  • 5. Karmel z orzechami położyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos karmelowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować