Foremka: 25x30cm
na biszkopt ciemny:
7 jaj
1 szklanka cukru kryształu
5 łyżek maki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciasto orzechowe:
5 białek
200 g mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
5 żółtek
500 ml mleka
150 g cukru kryształu
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
11/2 łyżki maki ziemniaczanej
300 g masła
50 g posiekanych orzechów laskowych
1 czekolada mleczna z nadzieniem toffi
dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie
wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Snikers orzechowo-czekoladowy
1.
Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka,na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać,ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C,przestudzić i przekroić na blaty.
2.
ciasto orzechowe:
Białka ubić z cukrem,dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 25 minut,odstawić do ostygnięcia.
3.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka,obie maki i wymieszać,resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,następnie do gotującego mleka wlać masę żółtkową i energicznie mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ostudzony budyń,gotowa masę podzielić na dwie części pierwszą pozostawić jasną i odłożyć z niej na bok 4 łyżki do dekoracji,do drugiej części dodać roztopioną na parze wodnej czekoladę i posiekane orzechy laskowe,zmiksować do połączenia składników.
4.
Ułożenie warstw ciasta:biszkopt ciemny-krem jasny-ciasto orzechowe-krem ciemny z orzechami-biszkopt ciemny-krem jasny-posiekane orzechy i wiórki czekoladowe.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze