Ciasto Snikers orzechowo-czekoladowy

4.89 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto piekę już od lat smakuje wybornie, moja rodzina go uwielbia,zawsze szybko znika ze stołu,polecam na nadchodzące święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka: 25x30cm
    na biszkopt ciemny:
    7 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    5 łyżek maki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na ciasto orzechowe:
    5 białek
    200 g mielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    5 żółtek
    500 ml mleka
    150 g cukru kryształu
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    11/2 łyżki maki ziemniaczanej
    300 g masła
    50 g posiekanych orzechów laskowych
    1 czekolada mleczna z nadzieniem toffi
    dodatkowo:
    posiekane orzechy włoskie
    wiórki czekoladowe


Wystaw ocenę:

4.89 (170 ocen)

Ciasto snikers orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka,na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać,ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C,przestudzić i przekroić na blaty.
  • 2. ciasto orzechowe:
    Białka ubić z cukrem,dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 25 minut,odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka,obie maki i wymieszać,resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,następnie do gotującego mleka wlać masę żółtkową i energicznie mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Po tym czasie masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ostudzony budyń,gotowa masę podzielić na dwie części pierwszą pozostawić jasną i odłożyć z niej na bok 4 łyżki do dekoracji,do drugiej części dodać roztopioną na parze wodnej czekoladę i posiekane orzechy laskowe,zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Ułożenie warstw ciasta:biszkopt ciemny-krem jasny-ciasto orzechowe-krem ciemny z orzechami-biszkopt ciemny-krem jasny-posiekane orzechy i wiórki czekoladowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować