Bigos wigilijny z suszonych borowików

2 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witajcie może chcecie prosty w wykonaniu i w miarę szybki przepis na bigos wigilijny z suszonych borowików w sam raz na zbliżające się wielkimi krokami święta

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dobrej kapusty kiszonej,
    40 g suszonych grzybów borowików ( dwa opakowania ),
    2 liście laurowe,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    0,5 szklanki wody z moczonych grzybów,
    3 małe cebule,
    0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
    0,5 szklanki oleju,
    1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos wigilijny z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos 1. Grzyby suszone kupne lub swojskie opłukać w zimnej wodzie a następnie zamoczyć w gorącej wodzie na około 2 godziny. Po wyznaczonym czasie przelać je na sitko a następnie pokroić na mniejsze kawałki ( nie koniecznie ). W międzyczasie do 500 ml wody dodać kapustę pokrojoną drobniej i gotować do jej miękkości
  • bigos 2. Do gotującej się miękkiej kapusty dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną a także wodę z moczonych grzybów gotować do wyparowania całej wody. W międzyczasie na oleju podsmażyć cebulkę na złoty kolor
  • bigos 3. Jak już wyparowała cała woda z kapusty wtedy przelać do niej usmażoną wraz z olejem cebulkę dodać pieprz czarny świeżo zmielony i pogotować chwilę do połączenia się ze sobą wszystkiego
  • bigos 4. Ugotowany gorący bigos można przełożyć do słoików i po wystygnięciu przechować w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować