Witajcie może chcecie prosty w wykonaniu i w miarę szybki przepis na bigos wigilijny z suszonych borowików w sam raz na zbliżające się wielkimi krokami święta
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg dobrej kapusty kiszonej,
40 g suszonych grzybów borowików ( dwa opakowania ),
2 liście laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
0,5 szklanki wody z moczonych grzybów,
3 małe cebule,
0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
0,5 szklanki oleju,
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
Bigos wigilijny z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone kupne lub swojskie opłukać w zimnej wodzie a następnie zamoczyć w gorącej wodzie na około 2 godziny. Po wyznaczonym czasie przelać je na sitko a następnie pokroić na mniejsze kawałki ( nie koniecznie ). W międzyczasie do 500 ml wody dodać kapustę pokrojoną drobniej i gotować do jej miękkości
2.Do gotującej się miękkiej kapusty dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną a także wodę z moczonych grzybów gotować do wyparowania całej wody. W międzyczasie na oleju podsmażyć cebulkę na złoty kolor
3.Jak już wyparowała cała woda z kapusty wtedy przelać do niej usmażoną wraz z olejem cebulkę dodać pieprz czarny świeżo zmielony i pogotować chwilę do połączenia się ze sobą wszystkiego
4.Ugotowany gorący bigos można przełożyć do słoików i po wystygnięciu przechować w lodówce
Komentarze