Bigos

  • wyświetlono: 2219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealny na świąteczny stół

DSC_0795

Składniki

ok. 1,5 kg kapusty kiszonej
ok. 0,7 kg szynki wieprzowej
2-3 cebule
garść suszonych grzybów
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz, słodka papryka
przyprawa małgośka

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Grzyby namoczyć. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać mięso i podsmażyć. Kapustę opcjonalnie przepłukać, ja lubię kwaśną, więc tego nie robiłam. Następnie zalać wodą i zagotować. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liście, ziele i mięso z cebulą. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakikapusta kiszonaświętaboże narodzeniekuchnia polskagrzyby suszoneświąteczny bigosbigos z kiszonej kapusty

Komentarze

Podobne przepisy

BIGOS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny jest...

BIGOS

Dodane przez: LucyG

BIGOS

Wersji bigosu jest tyle ile kucharek,...

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE