• 4 godz. 20 min

Jedno z moich ulubionych, polskich dań. ;)

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 dużej główki kapusty
    1 kg kapusty kiszonej
    2 białe cebule
    garść suszonych grzybów
    garść suszonych śliwek
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki smalcu gęsiego
    pół szklanki czerwonego wina
    500 g karkówki
    500 g wędzonego boczku
    4 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka papryczki chilli
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    50 g masła
    1,5 szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, zalewamy bulionem i gotujemy przez dwadzieścia minut.

    Następnie całość przekładamy do wolnowaru (lub drugiego garnka, wtedy dolewamy jeszcze szklankę bulionu), dodajemy poszatkowaną kapustę, starte ząbki czosnku, wino, pokrojone śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz tymianek.

    Na patelni rozpuszczamy gęsi tłuszcz i smażymy pokrojoną w kostkę karkówkę, następnie boczek z cebulą. Mięso dodajemy do garnka.
    Gotujemy przez cztery godziny pod przykryciem.

    Przed końcem duszenia na patelni rozpuszczamy masło i smażymy chwilę koncentrat pomidorowy, dodajemy do bigosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować