Biało- zielony sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niby największy komplement deseru ostatnich czasów to :pyszny, bo nie jest za słodki. Prosty do wykonania i nie za słodki;P

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 serki waniliowe, np. Danio (po 140 g)
    4 serki homogenizowane naturalne ( po 140 g)
    4 jogurty naturalne gęste (po 150 g)
    3 cukry wanilinowe (po 8g)
    1 łyżka cukru pudru
    2 żelatyny-fix deserowe
    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
    1 barwnik zielony, np. dr oetkera
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Biało- zielony sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Waniliowe serki połączyć z 2 jogurtami naturalnymi. Dokładnie wymieszać. Następnie przygotować żelatynę-fix wg przepisu podanym na opakowaniu. Dodać do masy waniliowej. Wymieszać mikserem.
  • 2. W oddzielnym naczyniu serki naturalne połączyć z 2 pozostałymi jogurtami naturalnymi. Dodać do nich cukry wanilinowe, cukier puder, aromat śmietankowy i zielony barwnik. Dokładnie wymieszać. Wymieszać z przygotowaną wg. przepisu żelatyną-fix. Na rozkruszone biszkopty wylewać na przemian 4 łyżki białej masy, a na to 4 łyżki zielonej masy. Powtarzać czynność aż do skończenia mas. Następnie wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Porady

Jeśli chcemy udekorować sernik dekoracjami z cukru jak moja córka to należy to zrobić bezpośrednio przed podaniem. Ponieważ pod wpływem wilgoci z czasem dekoracja może się rozpuścić;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować