Biała Pavlova z kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny nie za słodki deser - beza z kremem waniliowym i swieżymi owocami. Idealna na święta, słodkie przyjęcie, czy bezową chwilę zapomnienia

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BEZA:
    4 białka w temperaturze pokojowej,
    200g cukru pudru,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej (zwanej skrobią ziemniaczaną)

    KREM:
    Kremowka 120g,
    Mascarpone 120g,
    ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy,
    świeże owoce – polecam 200g (maliny, borówki, granat, kto co lubi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Pavlova Tort bezowy

Biała pavlova z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włącz piekarnik z termoobiegiem na 180°C.
  • 2. Do białek dodaj sól i cały cukier. Miksuj przez 7 minut do rozpuszczenia cukru.
  • 3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Całość delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub wymieszaj szpatułką. Im krócej miksujemy/mieszamy, tym beza będzie lepiej napowietrzona i ładniej wyrośnie.
  • 4. Na papierze do pieczenia narysuj okrag o średnicy 20 cm. Papier odwróć i połóż na ruszcie do pieczenia. W okręgu umieść bezową masę.
  • 5. Łyżką lub szpatułką formuj bezę, na jej górze zrób delikatne wgłębienie, tam po wysuszeniu bezy umieściesz krem.
  • 6. Włóż bezę do piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 120 lub 110°C jeśli masz mocny piekarnik.
  • Beza do Pavlovej 7. Susz bezę przez 1,5h. Pamietaj, aby nie otwierać w tym czasie piekarnika.
    Po wskazanym czasie studź bezę w uchylonym piekarniku.
  • Krem waniliowy 8. Na ostudzoną bezę nałóż krem:
    Razem zmiksuj schłodną śmietanę z mascarpone i ziarenkami wanilii. Radzę zrobić to w wysokim naczyniu i zabezpieczyć je folią aluminiową, bo na początku trochę chlapie.
  • 9. Gdy krem uzyska już gęstą konsystencję można nim posmarować bezę i całość ozdobić ulubionymi owocami.

Porady

Podczas suszenia bezy (czyli przez 1,5h) absolutnie nie możesz otowrzyć piekarnika, bo zwyczajnie Ci opadnie, Gotową bezę studzisz w uchylonym piekarnku – i to jest jedyny słuszny moment, gdy piekarnik może być otworzony (nie licząc wkładania bezy do środka). Gotwą bezę posmaruj kremem na godzinę przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować