Pavlova - Tort bezowy z ananasem w żelu

4.51 (169 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki Tort bezowy -przygotowałam na moją 13-stą rocznicę ślubu. Jest to bardzo smaczna wersja tortu ,którą bardzo lubimy.
Beza powinna być chrupiące z zewnątrz , wilgotna w środku. Wtedy mamy pewność,że beza jest dobrze wypieczona i wysuszona. Na beze można położyć dowolny krem i owoce,ale pamięć trzeba,ze beze dekorujemy dopiero kilka godzin przed podaniem. Samą beze spokojnie można upiec nawet 2 dni wcześniej.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    4 białka z jaj wielkość L,
    1 szklanka drobnego cukru (ok 250g),
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    pół cytryny.

    Masa śmietanowa:
    250ml śmietanki 30%
    250 gramów serka mascarpone
    1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii,
    1 łyżka cukru pudru,
    sok z połowy cytryny.

    Żel z ananasa
    puszka ananasów + sok
    0,5 szklanki wody,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo maliny i mięta do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Pavlova Tort bezowy

Pavlova - tort bezowy z ananasem w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza 1. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę , stopniowo dodawaj po łyżce cukier, miksując na gładką błyszcząca masę.
    Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • beza 2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu o wymiarze ok 22-24cm. Następnie obróć papier ,aby narysowane koło było pod spodem i posmaruj papier olejem ,aby beza po upieczeniu łatwo się odkleiła
    Przygotowaną masę bezową wykładamy na blachę . Bezę dookoła zagarniamy pod górę nadając jej okrągły kształt i odpowiednią formę.
  • beza 3. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i od razu po włożeniu blachy zmniejszamy temperaturę do 100º piekąc 2,5 godziny. Po tym czasie bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
    Dobra beza powinna lekko pękać, bo wtedy wiadomo,że jest chrupiąca i dobrze wysuszona. Od razu po wystudzeniu delikatnie odrywamy papier i przekładamy na talerz na którym będzie podana. Dopiero wtedy można bezę dekorować kremem i owocami - unikniemy w ten sposób przekładania ciężkiej, udekorowanej bezy i zapobiegniemy połamaniu bezy.
  • ananas 4. Zel z ananasa:
    Sok z ananasa wlej do garnka , dodaj cukier. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodaję do garnka i gotuję . Do zimnej wody dodaj mąkę ziemniaczaną i wlej ją do garnka z ananasem. Studzimy.
  • masa 5. .Zimną śmietankę , mascarpone, cukier i wanilię ubij na wysokich obrotach przez kilka sekund.
  • masa 6. Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego z końcówką do zdobień typ 1M. Masę w rękawie wyciskamy na całej bezie robiąc rozetki czyli po 2 obroty. Można również wyłożyć masę łyżką na beze i udekorować żelem ananasowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mascarpone Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować