Pavlova - Tort bezowy z ananasem w żelu

  • wyświetlono: 342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Taki Tort bezowy -przygotowałam na moją 13-stą rocznicę ślubu. Jest to bardzo smaczna wersja tortu ,którą bardzo lubimy. Beza powinna być chrupiące z zewnątrz , wilgotna w środku. Wtedy mamy pewność,że beza jest dobrze wypieczona i wysuszona. Bezę piekę bardzo często i kluczem do mojego sukcesu idealnej bezy jest pieczenie jej tylko na funkcji termoobiegu bez grzania góra-dół! Dzięki cyrkulacji powietrza przez termoobieg, beza jest jasna i pięknie wysuszona. Na beze można położyć dowolny krem i owoce,ale pamięć trzeba,ze beze dekorujemy dopiero kilka godzin przed podaniem. Samą beze spokojnie można upiec nawet 2 dni wcześniej.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 8 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Beza:
4 białka z jaj wielkość L,
1 szklanka drobnego cukru (ok 250g),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
pół cytryny.

Masa śmietanowa:
250ml śmietanki 30%
250 gramów serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii,
1 łyżka cukru pudru,
sok z połowy cytryny.

Żel z ananasa
puszka ananasów + sok
0,5 szklanki wody,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo maliny i mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Pavlova - Tort bezowy z ananasem w żelu

  • beza1. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę , stopniowo dodawaj po łyżce cukier, miksując na gładką błyszcząca masę.
    Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • beza2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu o wymiarze ok 22-24cm.
    Przygotowaną masę bezową wykładamy na blachę . Bezę dookoła zagarniamy pod górę nadając jej okrągły kształt i odpowiednią formę.
  • beza3. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC tylko z funkcją termoobiegu (bez grzania góra-dół) i od razu po włożeniu blachy zmniejszamy temperaturę do 110º piekąc j 2 -2,5 godziny. Po tym czasie bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
    Dobra beza powinna lekko pękać, bo wtedy wiadomo,że jest chrupiąca i dobrze wysuszona. Od razu po wystudzeniu delikatnie odrywamy papier i przekładamy na talerz na którym będzie podana. Dopiero wtedy można bezę dekorować kremem i owocami - unikniemy w ten sposób przekładania ciężkiej, udekorowanej bezy i zapobiegniemy połamaniu bezy.
  • ananas4. Zel z ananasa:
    Sok z ananasa wlej do garnka , dodaj cukier. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, dodaję do garnka i gotuję . Do zimnej wody dodaj mąkę ziemniaczaną i wlej ją do garnka z ananasem. Studzimy.
  • masa5. .Zimną śmietankę , mascarpone, cukier i wanilię ubij na wysokich obrotach przez kilka sekund.
  • masa6. Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego z końcówką do zdobień typ 1M. Masę w rękawie wyciskamy na całej bezie robiąc rozetki czyli po 2 obroty. Można również wyłożyć masę łyżką na beze i udekorować żelem ananasowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortananasbezaurodzinywaniliaimprezapavlovatort bezowymascarponerocznica ślububiałakspód bezowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

Tort czekoladowo-kokosowy z ananasem

Dodane przez: Kasia S

Tort czekoladowo-kokosowy z ananasem

Tort można przygotować na każdą...

Czekoladowa beza z kremem i owocami

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Tort bezowy z kremem i owocami

Mój zdecydowany faworyt wśród ciast...

Tort Pavlova

Dodane przez: czekoladka

Tort Pavlova

Przygotowuję go na szczególne okazje...

Tort bezowy

Dodane przez: Agnieszka Pietrzak

Tort bezowy

Tort bezowy o podstawie biszkoptowym...

Tort bezowy

Dodane przez: meggy_f

Tort bezowy z masą kajmakową

Dla wszystkich amatorów słodkości....