REKLAMA

Pavlova z galaretką grejpfrutową

wyświetlono: 1197 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Krucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama beza jest jak dla mnie przeraźliwie słodka, to cały deser wcale taki nie jest, jedna z najlepszych bez którą udało mi się upiec, najlepszy deser na lato.

Bezę najlepiej upiec dzień przed złożeniem, po udekorowaniu kremem i posypaniu galaretką, podawać od razu. Jednym słowem torcik idealny na wszelkie letnie uroczystości.

opublikowany: 03.08.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 3 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza o średnicy 22 cm:
    4 białka
    1 czubata szklanka cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    Szczypta soli

    Cytrynowy krem:
    200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    150 ml wody
    100 g cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    20 dag masła

    Galaretka z grejpfruta:
    250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta
    1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym
    Mięta lub melisa do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Pavlova z galaretką grejpfrutową?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
    Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.
    Masa powinna być gęsta i sztywna.

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 22 cm, wyłożyć masę bezową formując szpatułką pożądany kształt. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./ Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.
  • przygotowanie 2. Krem:
    Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż powstanie gęsty puszysty krem.

    Galaretka z grejpfruta:
    Sok grejpfrutowy , doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, do gorącego wsypujemy bezbarwną galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Schłodzony płyn wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią , zostawiamy najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia. Zimną galaretkę wyciągamy na szklaną deskę, kroimy w kostkę.
    Bezę przekładamy na paterę, dekorujemy kremem i galaretką oraz listkami świeżej mięty lub melisy, kroimy na kawałki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

BEZA PAVLOVA

Chrupka z zewnątrz, idealna pianka wewnątrz, z pysznym kremem śmietanowym i owocami

kategoria: Ciasta torty beza pavlova opublikowany: 28.02.2021 | wyświetlono: 676 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

Beza Pavlova

Beza Pavlova i nie trzeba mówić nic więcej. Po prostu deser idealny.

kategoria: do kawy Desery beza opublikowany: 07.05.2020 | wyświetlono: 10752 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE