Biała kiełbasa z Kuchni Ilony

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Gorąco polecam robienie własnej kiełbasy. Smakuje zupełnie inaczej, a dodatkowo mamy wpływ na jej smak. Mamom, które lubią "wiedzieć", co jadają jej dzieci, również polecam. Mój synek ją uwielbia, dlatego z czystym sumieniem dołączę tą pozycję do cyklu Kuchnia Malucha.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    1 kg karkówki (tłustej)
    1/2 kg surowego boczku
    1 główka czosnku
    5 łyżeczek majeranku
    20 g soli (2 łyżki)
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 szklanka lodowatej wody
    jelito wieprzowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Biała kiełbasa z kuchni ilony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę i karkówkę mielimy na średniej grubości oczkach, boczek wraz z obranym czosnkiem mielimy na najmniejszych oczkach. Mięso schładzamy w lodówce. Następnie wyciągamy, przyprawiamy i mieszamy. Dolewamy wodę i ponownie mieszamy bardzo dokładnie, aż mięso zrobi się kleiste. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki i szykujemy jelita.

    Jelita dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Trzymamy około 2 godzin, kilka razy wymieniając wodę.

    Gotowe jelita ostrożnie naciągamy na rurkę do wypełniania mięsem. Dla ułatwienia, można delikatnie posmarować oliwą. Następnie powoli wypełniamy naszą mięsną masą. Należy robić to z wyczuciem, w miarę delikatnie, aby nie rozerwać, ale na tyle mocno, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Porady

Z podanej porcji wychodzi ponad 2 kg kiełbasy, około 17 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować