Bezowy torcik z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób

Dużo słodkości dla naszych pociech.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Białka jaja 6 szt.
    Drobny cukier 30 dag
    Szczypta soli
    Cytryna 1 szt.
    Mąka ziemniaczana 1 łyżka
    Bita śmietana śnieżka 2 torebki
    Mleko 400 ml
    Truskawki ½ kg
    Świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowy torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie. Wyłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 90 minut. Bezę zostawić w piekarniku do wystudzenia, wydrążyć delikatnie łyżka środek, następnie wyłożyć ubitą bitą śmietanę, wyłożyć pokrojone truskawki, obłożyć świeżą miętą, i posypać okruchami wydrążonej bezy. Gotowy torcik możemy ozdobić według upodobania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować