Torcik bezowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik bezowy z truskawkami

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaty bezowe:
    - białka z 6 jajek
    - 300g cukru pudru
    - 1 łyżeczka octu
    - szczypta soli

    Składniki na krem:
    - 250 g serka mascarpone
    - 400 ml śmietany 36%
    - 2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    - około 500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa koła o średnicy około 21-22 cm .
    2. Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni góra/dół z termoobiegiem.
    3. Biała dajemy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie (cały czas ubijając) dodajemy łyżeczkę octu, a później po łyżce cukru pudru (kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze się połączy z masą). Ubijamy cały czas do wyczerpania cukru. Masa powinna być sztywna oraz lśniąca. Taką masę dzielimy na dwie części i wykładamy na odrysowane wcześniej okręgi. Następnie blaszki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 minut. Po ich upływie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy (w zależności jaki chcemy uzyskać efekt) około 1,5 do 2 godzin. Jeśli chcemy, aby beza była ciągnąca w środku - suszymy około 1,5 godziny. Natomiast jeśli chcemy, aby była całkowicie sucha - suszymy około 2 godziny. Gdy blaty bezowe będą już gotowe, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Zostawiamy je tak do wystygnięcia.
    4. Truskawki należy umyć, odszypułkować, odsączyć nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekroić na połówki.
    5. Kiedy blaty bezowe ostygną - możemy przygotować krem. Dajemy serek mascarpone do miski, do tego dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Następnie delikatnie przekładamy śmietanę do masy z serka mascarpone i delikatnie je łączymy. Gotowy krem dzielimy sobie na dwie części. Połowę wykładamy na jeden blat bezowy, na to układamy truskawki i przykrywamy drugim blatem bezowym (lekko go dociskając). Na niego wykładamy pozostałą część masy i resztę truskawek. Nasz torcik jest gotowy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować