Torcik bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa koła o średnicy około 21-22 cm .
2. Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni góra/dół z termoobiegiem.
3. Biała dajemy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie (cały czas ubijając) dodajemy łyżeczkę octu, a później po łyżce cukru pudru (kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze się połączy z masą). Ubijamy cały czas do wyczerpania cukru. Masa powinna być sztywna oraz lśniąca. Taką masę dzielimy na dwie części i wykładamy na odrysowane wcześniej okręgi. Następnie blaszki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 minut. Po ich upływie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy (w zależności jaki chcemy uzyskać efekt) około 1,5 do 2 godzin. Jeśli chcemy, aby beza była ciągnąca w środku - suszymy około 1,5 godziny. Natomiast jeśli chcemy, aby była całkowicie sucha - suszymy około 2 godziny. Gdy blaty bezowe będą już gotowe, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Zostawiamy je tak do wystygnięcia.
4. Truskawki należy umyć, odszypułkować, odsączyć nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekroić na połówki.
5. Kiedy blaty bezowe ostygną - możemy przygotować krem. Dajemy serek mascarpone do miski, do tego dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Następnie delikatnie przekładamy śmietanę do masy z serka mascarpone i delikatnie je łączymy. Gotowy krem dzielimy sobie na dwie części. Połowę wykładamy na jeden blat bezowy, na to układamy truskawki i przykrywamy drugim blatem bezowym (lekko go dociskając). Na niego wykładamy pozostałą część masy i resztę truskawek. Nasz torcik jest gotowy.
Komentarze