Torcik bezowy z truskawkami

  • wyświetlono: 109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny torcik bezowy z truskawkami

image
  • 8 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaty bezowe:
- białka z 6 jajek
- 300g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- około 500 g truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy z truskawkami

  • 1. 1. Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa koła o średnicy około 21-22 cm .
    2. Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni góra/dół z termoobiegiem.
    3. Biała dajemy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie (cały czas ubijając) dodajemy łyżeczkę octu, a później po łyżce cukru pudru (kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze się połączy z masą). Ubijamy cały czas do wyczerpania cukru. Masa powinna być sztywna oraz lśniąca. Taką masę dzielimy na dwie części i wykładamy na odrysowane wcześniej okręgi. Następnie blaszki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 minut. Po ich upływie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy (w zależności jaki chcemy uzyskać efekt) około 1,5 do 2 godzin. Jeśli chcemy, aby beza była ciągnąca w środku - suszymy około 1,5 godziny. Natomiast jeśli chcemy, aby była całkowicie sucha - suszymy około 2 godziny. Gdy blaty bezowe będą już gotowe, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Zostawiamy je tak do wystygnięcia.
    4. Truskawki należy umyć, odszypułkować, odsączyć nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekroić na połówki.
    5. Kiedy blaty bezowe ostygną - możemy przygotować krem. Dajemy serek mascarpone do miski, do tego dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Następnie delikatnie przekładamy śmietanę do masy z serka mascarpone i delikatnie je łączymy. Gotowy krem dzielimy sobie na dwie części. Połowę wykładamy na jeden blat bezowy, na to układamy truskawki i przykrywamy drugim blatem bezowym (lekko go dociskając). Na niego wykładamy pozostałą część masy i resztę truskawek. Nasz torcik jest gotowy.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiserek mascarponetorcik bezowy

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik bezowy z francuską wkładką i marchewkową śmietaną

Dodane przez: monikaT83

Torcik bezowy z francuską wkładką i marchewkową...

Nie skromnie powiem,że ten torcik...

Torcik truskawkowo-bezowy

Dodane przez: ewoola

Torcik truskawkowo-bezowy

Jeszcze zanim PP stało się tak...

Torcik serowo śmietankowy z truskawkami

Dodane przez: bienpyt

Torcik serowo śmietankowy z truskawkami

Lekki, delikatny tort na zimno...

Torcik bezowy z malinami

Dodane przez: tata m k ł

Torcik bezowy z malinami

Torcik bezowy idealny na urodziny,...

Torcik z truskawkami i mleczną galaretką

Dodane przez: beciiaaa

Torcik z truskawkami i mleczną galaretką

Pyszny torcik na biszkopcie z dodatkiem...

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i...

Truskawki, czekolada i szampan...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE