Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Białe bezowe chrupiące gniazdka wypełniłam bitą śmietaną i obsypałam wonnymi kwiatami lilaka.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 białka
    200 g cukru
    200 ml śmietany kremówki 36%
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    świeże kwiaty lilaka pospolitego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Bita śmietana

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i kwiatami bzu lilaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy białka ze szczyptą soli. Kiedy zaczną gęstnieć zaczynamy stopniowo dosypywać cukier. Przerywamy miksowanie kiedy piana z białek i cukru stanie się gęsta i sztywna.

    Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy pianą rękaw cukierniczy z gwiazdkową tylką i wyciskamy kulistymi ruchami pianę nadając jej kształt gniazdek z pełnym dnem.

    Bezy suszymy przez około 3 godziny w piekarniku ustawionym na termoobieg w temperaturze 75°C. Po upływie trzech godzin piekarnik wyłączamy, a bezowe gniazdka zostawiamy w ciepłym piekarniku. Wyjmujemy kiedy ostygną.

    Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno pod koniec miksowania dodając łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

    Gniazdka napełniamy bitą śmietaną i obsypujemy obficie kwiatami lilaka.

Porady

Pachnące kwiaty lilaka nie tylko są jadalne, ale również mają właściwości lecznicze, dlatego też warto, aby trafiały nie tylko do wazonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Śmietana Kwiaty jadalne Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować