BEZOWE GNIAZDKA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ

0 (0 ocen)

Dopiero w tym roku odkryłam wspaniały smak czarnej porzeczki. Wcześniej wydawała mi się niedobrym, cierpkim owocem. A teraz to hit tego lata! W tym deserze kwaskowaty smak porzeczki idealnie komponuje się ze słodyczą bezy. Cudowne połączenie smaków, polecam spróbować!

Składniki:

  • bezy (ok.12 sztuk):
    - 4 białka
    - 250g drobnego cukru
    - 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
    bita śmietana:
    - 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    - 1 łyżka cukru pudru
    frużelina:
    - 0,5kg czarnej porzeczki
    - 250g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo po 1 łyżce cukier, miksując chwilę po każdym dodaniu. Ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca a kryształki cukru nie będą wyczuwalne pomiędzy palcami. Dodać ocet lub sok z cytryny, zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać pianę na kształt gniazdka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 80 stopni C i suszyć ok. 3h.
  • 2. Czarną porzeczkę umyć i umieścić w płaskim garnku, dodać cukier i wymieszać. Gdy się zagotuje, ustawić najmniejszą moc palnika i gotować, aż masa zgęstnieje przez ok. 1h. Co jakiś czas należy frużelinę przemieszać.
  • 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, aż masa zrobi się gęsta.
  • 4. Gniazdka wypełniamy bitą śmietaną, na wierzch wykładamy 1 łyżkę frużeliny z czarnej porzeczki. Podajemy od razu.

Porady

Resztę frużeliny możemy bez problemu zawekować i otworzyć, gdy tylko najdzie nas ochota na ten deser. Możemy także wykorzystać inne owoce, np. jagody, wiśnie, maliny, czerwoną porzeczkę...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować