Bezglutenowe placuszki z twarogu i mąki ryżowej z brzoskwinią

4.51 (164 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placuszki są przeeepyszne - takie delikatne i niezwykle puszyste. Serowa nuta jest lekko wyczuwalna, a dodatek brzoskwini nadaje całości wyjątkowego smaku.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (13-14 małych placuszków)
    100g twarogu (najlepiej z wiaderka; można użyć gęstego serka lub jogurtu)
    50g mąki ryżowej
    1 jajko
    1 łyżka ksylitolu (płaska)
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    1 brzoskwinia (mała)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Bezy Placki

Bezglutenowe placuszki z twarogu i mąki ryżowej z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, mąkę, jajko, cukier i sodę - połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
    (Ja to zrobiłam łyżką, ale można mikserem.)
    Do ciasta dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
    Całość ponownie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 15 minut.
    (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)
    Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
    Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
    Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Porady

Możecie użyć dowolnych owoców lub nie dodawać ich wcale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować