Placuszki są przeeepyszne - takie delikatne i niezwykle puszyste. Serowa nuta jest lekko wyczuwalna, a dodatek brzoskwini nadaje całości wyjątkowego smaku.
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
(13-14 małych placuszków)
100g twarogu (najlepiej z wiaderka; można użyć gęstego serka lub jogurtu)
50g mąki ryżowej
1 jajko
1 łyżka ksylitolu (płaska)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 brzoskwinia (mała)
olej do smażenia
Bezglutenowe placuszki z twarogu i mąki ryżowej z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg, mąkę, jajko, cukier i sodę - połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
(Ja to zrobiłam łyżką, ale można mikserem.)
Do ciasta dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
Całość ponownie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 15 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).
Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Porady
Możecie użyć dowolnych owoców lub nie dodawać ich wcale.
Komentarze