Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

4.47 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Muffinki są pyszne i cudownie pachną piernikiem! Zazwyczaj wypieki z samej mąki ryżowej są suche, ale nie te muffiny. Tylko ważne, aby je spożyć jeszcze tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Następnego również świetnie smakują, jednakże stają się sypkie, odrobinę kruszące. Polecam je nie tylko osobom będących na diecie bezglutenowej.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 6 sztuk)
    100g mąki ryżowej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
    50g cukru (około 5 łyżek)
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżka miodu (płynnego)
    100 ml mleka
    50 ml oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko i olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować