Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

4.5 (193 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa. To świetny sposób na "polubienie się" z płatkami, ponieważ naprawdę ciężko odgadnąć co wchodzi w skład placków - oprócz oczywiście kusząco ciągnąceeego się żółtego sera.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • (około 5-6 sztuk)
    50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek)
    50 ml mleka
    1 jajko
    Dodatkowo:
    50g żółtego sera
    1 szczypta suszonego koperku (solidna)
    1 szczypta suszonej pietruszki
    sól ziołowa
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Placki

Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki wymieszać z jajkiem i mlekiem, a następnie całość odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
    Po tym czasie masę wymieszać z żółtym serem - uprzednio pokrojonym w drobniutką kostkę oraz doprawić do smaku.
    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować