Ciasteczka z płatków jaglanych

4.45 (198 ocen)

  • 60 min

Zdrowe, smaczne ciasteczka, które możemy pałaszować bez wyrzutów sumienia.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g płatków jaglanych
    1 jajko
    100 g masła prawdziwego
    2 łyżki miodu prawdziwego (u mnie lipowy)
    3 łyżki syropu pomarańczowego
    pół szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.45 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z płatków jaglanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka z płatków jaglanych 1. Wsypujemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia do miski, mieszamy. Masło z miodem i syropem podgrzewamy by się zrobiło płynne, studzimy. Do suchej mieszanki wbijamy jajko, wlewamy miód z masłem, zagniatamy. Z masy formujemy małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każde ciasteczko robimy kleksa z marmolady, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, na złoty kolor. Z tej porcji wyszło 50 ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować