BEZGLUTENOWE BROWNIE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    2/3 szklanki mąki migdałowej
    2/3 szklanki mąki z brązowego ryżu
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
    szczypta soli
    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    chipsy kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Bezglutenowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej olej rzepakowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. W misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową z mąką ryżową, kakao, sodą oraz solą. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Dodajemy czekoladę wymieszaną z olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka.
  • 3. Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
  • 4. Polewa: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym.
    Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu brownie i posypujemy chipsami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować