Bezglutenowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej olej rzepakowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.W misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową z mąką ryżową, kakao, sodą oraz solą. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Dodajemy czekoladę wymieszaną z olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka.
3.Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
4.Polewa: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym.
Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu brownie i posypujemy chipsami kokosowymi.
Komentarze