Bezglutenowe brownie

  • wyświetlono: 115 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bezglutenowe brownie

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 10 porcje
  • 45min

Składniki

- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków/ksylitolu,
- 135 g mąki migdałowej,
- szczypta soli.

Sposób przygotowania przepisu:

Bezglutenowe brownie

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki.

Porady

zamiast czekolady możemy użyć 3 kopiastych łyżek kakao, zamiast cukru ksylitol. Ewentualnie możemy zmniejszyć ilość masła na ok. 130 g.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaSzybkie ciastozdroweciasto czekoladowebrowniefitciasto na weekendbez glutenuciasta bezglutenowe

Komentarze

Podobne przepisy

Brownie

Dodane przez: anamarisworld

Brownie

Pyszne mocno czekoladowe ciasto

Brownie

Dodane przez: JulkaTomeczek

Brownie

Intensywnie wilgotne czekoladowe...

image-17sfmss

Dodane przez: kemons

Brownie

Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto...

Brownie

Dodane przez: a_sad07

Brownie

Pyszne, klasyczne, mocno czekoladowe...

szarlotka

Dodane przez: KuchniaPoli

Szarlotka bezglutenowa

Będąc na diecie bezglutenowej nie...

Klasyczne Brownie

Dodane przez: akrobatka22

Klasyczne brownie

Tutaj nie trzeba martwić się zakalcem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE