bezglutenowe brownie z awokado

4.5 (150 ocen)

  • 35 min

Przepis na brownie zamiast masła avocado, zamiast mąki zwykłej mąka kokosowa zero białego cukru. Cała słodycz pochodzi od bardzo dojrzałego banana i nie dużej ilości syropu klonowego. Pyszne choć o wiele mniej kaloryczne niż klasyczne. Przepis pojawił się wczoraj na moim blogu vaniliowoczekolodowa.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 avocado duże u mnie dokładnie 100 g miąższu
    1 banan u mnie 110 g
    100-125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy
    60 g mąki kokosowej
    50 g kakao ciemnego holenderskiego
    5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka)
    3 jajka duże
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery Syropy

Bezglutenowe brownie z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Awokado obrać,wydrążyć miąższ oraz zblendować na gładkie pure z bananem oraz syropem klonowym oraz ekstraktem waniliowym.
    2. Odważyć sypkie składniki. Do pure dodawać pojedynczo jajka mieszać do uzyskania lśniącej konsystencji nie miksować!!! by nie napowietrzać niepotrzebnie masy
    3. Dodać mąkę oraz przesiane kakao z solą i sodą . Mąki nie przesiewamy a kakao tak ponieważ minimalizujemy ryzyko tworzenia grudek.
    4. Formę 20x20 natłuścić i rozprowadzić równomiernie masę. Piec w 180 st. C przez 25-28 minut.

Porady

Syrop klonowy można zastąpić syropem klonowym lub melasą. Masy nie miksujemy by jej nie napowietrzać niepotrzebnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować