Bezglutenowa babka kokosowa - pyszne ciasto nie tylko na niedzielę, wilgotne w środku, co jest niezwykłe dla tego rodzaju wypieków i szczególnie wypieków bezglutenowych, serdecznie polecam :-)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Bezglutenowa babka kokosowa + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach.
Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę.
Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach.
Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
Keksówkę o wymiarach 27 cm na 8 cm mierząc od spodu, smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Komentarze