Angielski klasyk. Jakiś czas temu to zdjęcie zostało mi ukradzione przez pewną panią i podane za własne. Dzięki uczciwości jednego z magazynów kulinarnych we wrześniu ukaże się sprostowanie.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- mąka: 150 gramów
- miekkie masło: 150 gramów
- sok z malin lub wiśni (lub aromat): 3 łyżki
- sól: 1 szczypta
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier: 150 gramów
- jajka: 3 sztuki
- mleko: 30 mililitrów
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- czerwony barwnik spożywczy (kilka kropli - nie trzeba wiele barwnika): 0.1 łyżeczki
- gotowa masa marcepanowa: 1 sztuka
- dżem morelowy podgrzany na małym ogniu (około W przepisie nie było podanych proporcji.): 2 szklanki
3.W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, aż masa będzie puszysta.
4.Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.
5.Na końcu dodaj mleko i wanilię
6.Mąkę połącz z masą maślaną za pomocą łyżki.
7.Podziel ciasto na dwie części.
Do jednej z nich dodaj sok z malin/wiśni i barwnik spożywczy.
8.Natłuść i posyp bułką tartą dwie keksówki.
Piecz ciasta około 30 minut lub do momentu kiedy włożony w środek ciasta patyczek po wyjęciu będzie czysty.
9.Upieczone ciasta odstaw do ostygnięcia. Następnie odkrój twarde brzegi ciasta. Przekrój ciasta wzdłuż na pół.
10.Rozwałkuj masę marcepanową. Środek posmaruj roztopionym i ciepłym dżemem morelowym.Każdą z części ciasta posmaruj dżemem morelowym (działa tu na zasadzie kleju). Żółte ciasto umoczyłam w dżemie, aby było jeszcze bardziej żółte.
11.Ułóż ciasto na środku masy marcepanowej, tak aby po przekrojeniu ciasto miało wzór szachownicy.
12.Obłóż ciasto marcepanem. Wstaw do lodówki na parę godzin, aby dżem zastygł.
Komentarze