Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami

  • wyświetlono: 681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten przepis to efekt moich wieloletnich badań nad makowcem. Masa jest wilgotna,a ciasto puszyste. Takie ciasto zachwyci i Mikołaja! Przygotowane z rodzinnej porcji , bo szybko znika z talerzy.

ania-gotuje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- mąka poznańska: 1 kilogram
- mleko: 0.5 litra
- drożdże swieże: 60 gramów
- jaja: 2 sztuki
- zółtka jaja: 2 sztuki
- margaryna: 125 gramów
- olejek cytrynowy (1/2 opakowania): 5 mililitrów
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- sól: 0.5 łyżeczki
MASA:
- masa makowa (o dobrym, prostym składzie,1,5 opakowania): 1350 gramów
- białka jaja: 2 sztuki
- miód gryczany: 3 łyżki
- rodzynki drobne: 1 szklanka
- orzechy włoskie: 0.75 szklanki
- olejek rumowy (1/2 opakowania): 5 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami

  • zaczyn1. Ciasto:

    Zaczyn : 250 ml mleka podgrzewamy do 40 stopni. Zalewamy nim rozkruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy. Dodajemy 200 g przesianej mąki i mieszamy. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    W reszce mleka rozpuszczamy cukier gdy zacznie się topić dodajemy margarynę. Topimy i studzimy.
    Do przesianej mąki dodajemy jaja, żółtka, sól,gałkę, olejek cytrynowy ( lub skórkę ze sparzonej cytryny ) i zaczyn. Mieszamy ręką, po czym wlewamy tłuszcz z cukrem i mlekiem wyrabiając ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż zacznie puszczać bańki – będzie bąblować i „syczeć” przy wyrabianiu, około 10 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
    Rodzynki zalewamy 300 ml wrzątku z olejkiem rumowym.
  • masa makowa makowiec2. Masa:

    Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie.
    Mak mieszamy z odsączonymi rodzynkami, orzechami i miodem.
    Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z makiem.
  • makowce3. Składanie:

    Piec nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.
    Formy natłuszczamy i wysypujemy mąką ( moje są foliowe, bo część ciasto podaruję rodzinie ).
    Ciasto i masę dzielimy na sześć części.
    Każdy kawałek wałkujemy w prostokąty, podsypując mąką i nadziewamy masą, zwijamy w roladę, sklejamy od spodu i wkładamy do form.
    Przed pieczeniem możemy je posmarować białkiem, jajem lub mlekiem, będą ładnie błyszczały po upieczeniu.
    Pieczemy 35-40 minut, po 35 radzę sprawdzić patyczkiem.
    Po upieczeniu studzimy na kratce, poza piecem.
    Dekorujemy lub obsypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaorzechy włoskieWigiliaWielkanockuchnia niemieckamasa makowawiosnakomuniaboże narodzeniewalentynkikuchnia polskajesieńpiknikkuchnia angielskaślubPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezymiód gryczanypotrawy_wigilijneugość_Mikołajarodzynki drobne

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Dodane przez: Gregorhspeed

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale...

Makowiec z bakaliami

Dodane przez: anemon

Makowiec z bakaliami

Makowiec bez mąki i bez proszku...

strucla makowa

Dodane przez: agarybak76

Krucho-drożdżowa strucla z makiem

Może nie wyszła tak ładna i równiutka,...

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Dodane przez: akrobatka22

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Wyborne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego...

Makowce krucho-drożdżowe

Dodane przez: ewelka93

Makowce krucho-drożdżowe

Przez długi okres zachowuje kruchość.

Makowiec z bakaliami

Dodane przez: rozaroza

MAKOWIEC Z BAKALIAMI

Tradycyjne nasze ciasto świąteczne....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE