Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis

  • wyświetlono: 1830 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Keks świąteczny przygotowuję co roku według mojego przepisu. To obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole, piekę je od lat według tej receptury. Tak ugoszczony Mikołaj na pewno do nas wróci.

ania-gotuje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- mąka tortowa: 3.75 szklanki
- masło: 125 gramów
- margaryna: 100 gramów
- cukier: 1 szklanka
- cukier z wanilią (2 opakowania): 32 gramy
- miód jasny (wielokwiatowy lub akacjowy): 4 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- jaja duże: 5 sztuk
- mleko: 1 szklanka
- orzechy włoskie: 1 szklanka
- olejek cytrynowy lub skórka z cytryny: 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
BAKALIE:
- rodzynki drobne: 2 szklanki
- suszone żurawiny: 1 szklanka
- suszone śliwki: 1 szklanka
- mieszanka kandyzowanych owoców (agrest, wiśnie, dynia, skórki,): 2.75 szklanki
- sok jabłkowy: 0.75 szklanki
- olejek rumowy: 1 łyżeczka
SYROP:
- przegotowana woda: 0.33 szklanki
- jasny miód: 3 łyżki
- olejek cytrynowy: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis

  • bakalie do keksu1. Rodzynki, żurawiny i pokrojone w kostkę śliwki zalewamy bardzo ciepłym sokiem z olejkiem. Odstawiamy.
  • ciasto na keks2. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni, bez termoobiegu
    Masło i margarynę ubijamy aż zmięknie, po czym dodajemy cukier, proszek, miód, sól i aromat, Miksujemy ok 5-8 minut.
    Do masy wbijamy po 1 jajku każdorazowo miksując, po kilka minut, do połączenia się składników. gotowe ciasto
    Dodajemy przesianą mąkę, stopniowo po szklance, miksując. Wraz z mąką dodajemy mleko. Stopniowo miksując ok 5 minut.
  • ciasto z bakaliami, keks3. Ciasto łączymy z bakaliami i orzechami.
  • keks przed pieczeniem4. Wlewamy do form do 3/4 wysokości i pieczemy 50- 60 minut. Ja piekłam 55 minut.
  • gotowe keksy5. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut po czym wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.
    Ciepłe ciasto smarujemy syropem, czynność powtarzamy co kilka godzin, aż do wykończenia syropu.
  • Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami6. Dekorujemy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaWigiliaWielkanockuchnia amerykańskasuszone śliwkiboże narodzeniekuchnia polskapiknikkuchnia angielskaślubPRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezypotrawy_wigilijneugość_Mikołajarodzynki drobnesuszone żurawinyjasny miód

Komentarze

Podobne przepisy

keks z bakaliami

Dodane przez: majka190382

KEKS ŚWIĄTECZNY

Prosty, szybki do przygotowania,...

image-17ypfpn

Dodane przez: GIOVI75

Keks bakaliowy

Pelen bakali z dodatkiem jablka,co...

bakaliowy keks na białkach

Dodane przez: KasiekGotuje

Bakaliowy keks na białkach

Keks jest chrupiący na zewnątrz,...

Dodane przez: Dially

PAKOWANIEC ŚWIĄTECZNY MOJEJ BABCI

przepis przekazywany od pokoleń

Keks świąteczny

Dodane przez: peggi

Keks świąteczny

Pyszne ciasto do herbaty i nie...

***

Dodane przez: AGA_SALAMON

keks- bakaliowy

*****

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE