Wigilijny czerwony barszcz z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten barszczyk, który gotuję na Wigilię robię tak jak moja mama. Jest bardzo prosty w wykonaniu a smaczny przy tym niesamowicie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 3 średniej wielkości buraki
    * garść grzybów suszonych
    * 0,5 l zakwasu z buraków
    * 1-2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * 1 cebula
    * 3-4 ząbki czosnku
    * kilka ziaren ziela angielskiego
    * 3-4 liście laurowe
    * olej rzepakowy
    * przyprawy: sól, cukier, kwasek cytrynowy
    * koncentrat barszczu czerwonego - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wigilijny czerwony barszcz z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukałam i namoczyłam na dwie godzinki.

    Buraki umyłam i obrałam ze skórki. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a pozostałe pokroiłam w mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę obrałam i w całości włożyłam do garnka z burakami. Dodałam ziele i liść laurowy. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie.
    Dodałam namoczone grzyby.

    Kiedy warzywa były już prawie miękkie dodałam zakwas buraczany i obrany z łupinek czosnek.

    Na oleju rzepakowym podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę i dodałam całość razem z olejem do gotującego się barszczu.

    Wyłączyłam ogień pod barszczem i zabrałam się za najtrudniejszą czynność, mianowicie doprawianie do smaku. Dlaczego najtrudniejszą? U mnie w domu barszczyk wigilijny zawsze w smaku był słodko - kwaśny. Nie można dodać za dużo kwasku ani cukru, tylko w sam raz - umiarkowanie. To taka walka z cukrem i kwaskiem :)

    Dobrze jest, żeby barszcz chwilę odstał i naszedł smakiem. Większe kawałki ugotowanych buraków można później wyciągnąć i pokroić na drobniejsze kawałki.

    Jeśli jest potrzeba można wspomóc się koncentratem barszczu czerwonego. Czasami tak robię, ale nie zawsze. Jeśli już dodaję to zawsze zanim dodam do barszczu podsmażoną cebulkę.

Porady

Najsmaczniejszy do tego barszczu jest olej rzepakowy swojskiego tłoczenia kupiony na targu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować