Bardzo leniwe kopytka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Macie ochotę na bardzo leniwe kopytka ? Tak przygotowane kopytka są gotowe w zaledwie piętnaście minut i takim sposobem mamy szybki pyszny obiad. Oczywiście kopytka są dla ludzi którzy je bardzo lubią ale myślę że większość ludzi lubi tak zwane kluchy ziemniaczane z mąką. Ja akurat przygotowałam je z ziemniaków młodych które pozostały mi z wczorajszego obiadu a że żal wyrzucić ziemniaki bo nie są jeszcze tanie to zrobiłam kopytka na szybko ale to już podam w opisie.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 680 g ziemniaków z dnia poprzedniego,

    1 kacze jajko,

    1,5 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Bardzo leniwe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Z garnka utłuczone ziemniaki przełożyć do miski, wbić całe jajko oraz wsypać mąkę. Całość dokładnie wyrobić ręką ugniatając aby nie było grudek z ziemniaków, wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, można podsypać małą garść mąki i nadal wyrabiać, ciasto jest delikatne i lekko klejące ale takie ma być.
  • kopytka 2. Gdy mamy już dokładnie wyrobione ciasto ziemniaczane z mąką wtedy na stolnicę wysypać mąkę przełożyć całe przygotowane ciasto podzielić je na dwie części i każdą zrolować za pomocą rąk, zrobić ozdobny wzorek nie koniecznie. A następnie pokroić w dowolnej wielkości kopytka, w międzyczasie wstawić osoloną wodę aby się zagotowała.
  • kopytka 3. Jak woda się zagotuje zmniejszyć ogień i wkładać po kilka sztuk kopytek w zależności od wielkości garnka, lekko zamieszać aby nie przystały do dna garnka. Gdy już kopytka wypłyną na wierzch pogotować je na wolnym ogniu dwie minuty. Ugotowane wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
  • kopytka 4. Gotowe jeszcze gorące kopytka podałam ze skwarkami usmażonymi z boczku wędzonego parzonego a do popicia była zimna maślanka. Z podanych składników danie jest dla trzech osób jeżeli ktoś ma więcej osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników. Kopytka można podać z ulubionym sosem jak również z gulaszem, my jednak wolimy ze skwarkami. Wychodzą tak mięciutkie, że aż rozpływają się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować