Kopytka leniwe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie z twarogiem.
Na stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.
Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka.
W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze.
Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.
Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.
Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego.
Komentarze