KOPYTKA LENIWE Z TRUSKAWKAMI

4.47 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym smakują rewelacyjnie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    800 g ziemniaków zważonych po ugotowaniu
    250 g twarogu półtłustego
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    DODATKOWO :

    300-500 g truskawek
    3 łyżki śmietany
    zasmażka - 2 łyżki bułki tartej
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dodatki

Kopytka leniwe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie z twarogiem.
    Na stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.
    Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka.
    W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze.
    Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.
    Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.
    Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować