Baozi z makiem i bakaliami

  • wyświetlono: 181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polsko-Chiński kulinarny mariaż. Baozi (czyt. bałcy) to chińskie drożdżowe bułeczki na parze, zazwyczaj z mięsnym nadzieniem. U mnie w wersji deserowej - z nadzieniem z maku i słodkich bakalii.

Sch
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Baozi:
Mleko - 100ml
Woda - 100ml
Drożdże - 20g
Cukier - 1 łyżeczka
Olej - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Mąka (u mnie krupczatka) - 400g
Masa:
Masa makowa - 1 puszka (850g)
Figi suszone - 5 szt
Śliwki suszone - 6 szt
Rodzynki - garść
Żurawina suszona - garść
Daktyle - garść
Do dekoracji - kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Baozi z makiem i bakaliami

  • bao 11. Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, powinna być letnia. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z olejem, solą i mąką i zagniatamy. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, trzeba dodać więcej mąki.

    Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    W tym czasie mieszamy masę makową i rodzynkami, żurawiną i pokrojonymi daktylami, figami i śliwkami.
  • bao 22. Dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rolujemy w wałek. Kroimy na kawałki, które wyrabiamy w kształt kulki. Każdą kulkę wakujemy na cienko na sporej ilości mąki.
  • bao 43. Do ciasta dajemy farsz i powoli ściskamy. Ciasto samo się ułoży.
    Górną część ciasta mocno ściskamy, aby się nie rozklejało podczas gotowania.
  • bao 54. Jeśli gotujecie baozi w bambusowym koszyczku (co szczerze polecam!), połóżcie każdy na kawałku papieru do pieczenia.
  • bao 65. Układamy w koszyczku i gotujemy na parze 12-15 minut (w zależności od wielkości).

    Można oczywiście gotować tradycyjnie na ściereczce.
  • bao 76. Podajemy posypane kandyzowaną skórką pomarańczową (i ewentualnie płatkami migdałowymi).

    Baozi są lekkie, puszyste i słodkie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowekluskimakbakaliemasa makowana parzebaozichińskabaopierożki na parzechińskie kluski

Komentarze

Podobne przepisy

image-0sjny7j

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijne kluski z makiem

Makaron z dużą ilością maku z dodatkiem...

image-0wu0c41

Dodane przez: viki2903

Kluski z makiem

Kluski z makiem

Gotowe kluski z makiem

Dodane przez: egelina

KLUSKI Z MAKIEM

Są bardzo smaczne i dobre na obiad.

kluski z makiem

Dodane przez: aczp1

Kluski z makiem

Nowoczesne w kształcie spojrzenie...

Kluski z makiem

Dodane przez: grumko

Kluski z makiem

Kluski z makiem

Kluski z makiem

Dodane przez: caroline1983

Kluski z makiem

Smaczne :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE