Bandurjanki bieszczadzkie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bandurjanki są to placki ziemniaczane z twarogiem, podane przełożone sałatką. Placki pochodzą z kuchni Podkarpacia.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:

    ziemniaki 60 gag
    twaróg 25 dag
    1 jajko
    śmietana 12% 2 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    papryka ostra mielona 1 łyżeczka
    sól 1 łyżeczka
    pieprz ziołowy do smaku
    bazylia 1 łyżeczka
    olej do smażenia

    Sałatka:

    śmietana gęsta 12% 1 - 2 łyżki
    ogórek
    rzodkiewki 3 szt.
    seler naciowy 1 łodyga
    pomidorki koktajlowe 4 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Placki Placki ziemniaczane

Bandurjanki bieszczadzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bandurjanki bieszczadzkie. 1. Sałatka:

    W czasie kiedy ciasto na placki dojrzewa robimy sałatkę. Do miseczki umieszczamy pokrojone w kostki ogórek, rzodkiewki, seler naciowy i pokrojone w połówki pomidorki, dodajemy śmietanę 12%. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, wszystko mieszamy.
  • Bandurjanki bieszczadzkie. 2. Placki:

    Ziemniaki ścieramy przez duże oczka,dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę, czosnek, pieprz, sól, bazylię oraz twaróg. Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 20 minut żeby dojrzało. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące. Usmażone placki podajemy przełożone zrobioną sałatką.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować