Bieszczadzkie racuchy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bieszczadzkie racuchy – tego smaku nigdy nie zapomnimy. Dość często jeździmy w Bieszczady i mamy tam swój ulubiony gościniec, w którym zawsze gotowała Pani Wiesia. Przepis na drożdżowe racuchy dostałam od niej. Troszeczkę zmieniony, bo w oryginale wiele składników było „na oko”.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g mąki wrocławskiej (ma być wrocławska i już!)
    ◦2 duże jajka oddzielnie żółtka i białka
    ◦500 ml zsiadłego mleka
    ◦2 łyżki cukru
    ◦30 g świeżych drożdży
    ◦160 ml mleka
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    ◦2-3 łyżki masła lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Bieszczadzkie racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty zaczyn z drożdży przelewamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i cały czas mieszając wlewamy zsiadłe mleko. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

    Ja patelnię wysmarowałam masłem i smażyłam swoje racuchy jaj naleśniki. Pani Wiesia smażyła je na głębokim oleju :)

    Wybór jak będziecie smażyć należy do Was.

    Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą, miodem – jak lubicie!

    Ja podałam z musem jabłkowym.

    Smacznego!

Porady

Racuchy można smażyć jak naleśniki - na patelni wysmarowanej masłem lub na głębokim oleju

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować