Łemkowskie placki ziemniaczane Bandurjanki

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj cofniemy się w czasie. Niby prosty, banalny przepis, a jednak coś w sobie ma. Kuchnia łemkowska nie była zbyt wykwintną i ekstrawagancką kuchnią. Łemkowie bazowali głownie na ziemniakach, kaszy i nabiale. Jeden z przepisów z podkarpackich Bieszczad mnie zaciekawił, nie tylko swoją nazwą. Piszę tutaj o Bandurjankach, plackach ziemniaczanych z dodatkiem białego sera. Przepis naprawdę warto przetestować, jest to niecodzienna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu. Na marginesie: Od wczoraj dostałem nakaz robienia tylko takich, chociaż klasyczne wychodzą mi rewelacyjnie. Polecam Arek G (nie, nie Gessler ;P )

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    250 g białego sera (dodałem półtłusty)
    30 g mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    olej do smażenia
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Łemkowskie placki ziemniaczane bandurjanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łemkowskie placki ziemniaczane Bandurjanki 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Osączamy z wody na drobnym sicie (wodę wylewamy, skrobię zostawiamy).
    Ser mielimy, razem z jajkami i mąką dodajemy do ziemniaków, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do przygotowanej masy dodajemy sok z cytryny, odstawiamy na kwadrans.
    Placki smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować