Bieszczadzkie proziaki

  • wyświetlono: 5499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Cudownie smakują z masłem czosnkowym , masłem solonym z gzikiem lub konfiturą .

EwaSidor
  • 10min

Składniki

2 jajka
2 łyżeczki sody
1llitr maślanki
sól do smaku
mąki ile ciasto zabierze

Sposób przygotowania przepisu:

Bieszczadzkie proziaki

  • 1. W dość sporej misce mieszamy jajka z maślanka , sodą i odrobina soli. Gdy jest dobrze rozmieszane zostawiamy na kilka chwil żeby soda zaczęła pracować. Dosypujemy mąki , pomalutku , mieszamy ręką . Dosypujemy tyle mąki aby powstało nam miękkie ciasto ale takie ,żeby z łatwością można było je przenieś na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok 0,7 cm. Wycinamy zgrabne kółeczka , ja to robiłam obręczą. Zostawiamy na kilka chwil. Rozgrzewamy teflonowa patelnię układamy kółeczka i smażymy bez tłuszczu na małym ogniu.
  • 2. Proziaki zaczną rosnąć. Przekładamy na druga stronę kiedy się lekko zarumienią. Jeszcze raz na pierwsza stronę , kiedy zapukamy w proziaka ma być ładny odgłos - gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

bulki pszenne

Dodane przez: Ola1984

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne nie mają sobie...

Chleb z mąką kukurydzianą

Dodane przez: bienpyt

Chleb z mąką kukurydzianą

Często piekę chleb, za każdym razem...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE