• 60 min

Śniegowe, słodkie bałwanki, bardzo proste ciasto, ale jakże efektowne. Bałwanki ucieszą nasze małe i duże pociechy. Ciastka można, w szczelnie zamkniętej blaszanej puszce, przechowywać do 2 tygodni i z każdym następnym dniem są coraz lepsze. U mnie nie wytrzymały jednak tygodnia :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g miękkiego masła
    550 g mąki
    200 g brązowego cukru
    2 płaskie łyżeczki sody
    3 jajka
    360 g musu jabłkowego (Apfelkompott)
    1 łyżeczka cynamonu
    100 g mieszanych orzechów, przesiekane na mniejsze kawałki

    Polewa z białej czekolady:
    300 g białej czekolady
    3 łyżki oleju

    Dekoracja:
    100 g ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe Desery

Bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dużą blachę z piekarnika. Posmarować rogi blachy masłem i przykleić papier do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C (grzanie - góra/dół).
  • Ciasto po upieczeniu 2. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w misie miksera lub robota planetarnego. Ciasto miksować do uzyskania jednolitej masy. Wsypać orzechy i wymieszać mikserem. Ciasto wylać równomiernie na całą blachę. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu zostawić na blaszce i ostudzić.
  • Ciasto z polewą 3. Biała polewa: czekoladę połamać i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto posmarować taką polewą i zostawić do zastygnięcia. Przez dodatek oleju, polewa będzie się lepiej kroiła po zastygnięciu.
  • Krojenie ciasta 4. Po całkowitym zastygnięciu polewy, ciasto można pokroić. Najpierw kroimy kwdraty, powinniśmy otrzymać ich 12, a potem te kwadraty kroimy po przekątnej, by uzyskać trójkąty.
  • Ciemna czekolada do dekoracji 5. Ciemną czekoladę również roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do mocniejszego woreczka foliowego np. takiego do mrożenia. Żeby ułatwić sobie napełnianie woreczka najlepiej jednym rogiem włożyć go do kubka i wtedy napełniać czekoladą. Róg woreczka delikatnie obciąć i dekorować trójkąty - bałwanki. Niekoniecznie muszą to być bałwanki, możemy malować inne wzorki czy esy-floresy.

Porady

Do ciasta możemy dodać, zamiast orzechów, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową, migdały, rodzynki lub inne bakalie. Przepis podpatrzony ale zmodyfikowany z niemieckiej strony dr. Oetkera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Biała czekolada Orzechy Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować