Miodowe bałwanki

5 (182 ocen)

Bałwanki przygotowałam z myślą o dzieciach. Piernikowe muffinki są na miodzie, bez cukru, ale i tak słodkie.

Składniki:

  • MUFFINKI:
    3/4 szklanki miodu
    100g masła
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    DODATKI:
    100g czekolady gorzkiej
    50g masła
    dżem porzeczkowy
    wiórki kokosowe
    150-200g czekolady białej
    jagody goji
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Muffinki

Miodowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1so358k 1. Miód i masło umieścić w garnuszku. Rozpuścić na małym ogniu. Dodać roztrzepane jajka do przestudzonej masy, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć do papilotek na muffinki, do 3/4 wysokości. W tym celu użyłam rękawa cukierniczego bez założonej końcówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20-25min. Muffinki bardzo wyrosną. Po wystudzeniu ściąć muffinkom "czapeczki" na wysokości, gdzie kończą się papilotki.
  • image-09dvspa 2. Ciasto rozkruszyć w palcach, powinno go być ok 300g. Dodatkowo skruszyłam dwie muffinki. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać do ciasta i połączyć.
  • image-1fpg9tn 3. Zostało mi 10 muffinek. Z ciasta wyciąć 10 małych kółek na czapki, uformować 20 kulek na guziki i 20 mniejszych na oczy. Z pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki.
  • image-19jym4l 4. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, otrząsając nadmiar. Kłaść na muffinkach i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada lekko zastygnie (moja była jeszcze miękka) przebijać mniejsze kulki wykałaczką i obtoczone w czekoladzie umieszczać na większej kulce. Wykałaczkę wbiłam głębiej, żeby utrzymać pion. Dzięki temu mniejsza kulka nie spadła i trzymając za wykałaczkę można było wbić nos, umieścić oczy i guziki. (użyłam igły). Igłą zrobić buźki. Takie bałwanki wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Następnie wykręcić ostrożnie wykałaczki i na wierzchu przykleić krążek. Jeżeli czekolada jest bardzo twarda wystarczy przytrzymać chwilę palcem, aż zmięknie i wtedy przykleić czapeczkę. Z boku umieścić świerk. Dobrej zabawy i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki

To może cię zainteresować