Ciasteczka bałwanki

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Ciasteczka bałwanki

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 400 g mąki,
    - 1 kostka masła,
    - 2 łyżki śmietany,
    - 120 g cukru pudru
    - duże kwadratowe pianki,
    - pisaki cukrowe (czerwony/pomarańczowy, brązowy/czarny),
    - ok. 4 łyżki cukru pudru + sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Wałkujemy i wykrajamy koła. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę. Po wystygnięciu polewamy środek ciasteczka lukrem. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Powinien być dość gęsty. Piankę dekorujemy pisakami rysujemy oczka, buźkę i nos. Przyklejamy na lukier do ciasteczka. dorysowujemy rączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować