Bakłażan z sałatką makaronową

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
    100 g makaronu muszelki drobne
    3 ogórki korniszony
    15 dkg szynki włoskiej
    5 pomidorków koktajlowych
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu greckiego
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Bakłażan z sałatką makaronową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany. Posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron Pomidor Szynka Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować