150 g makaronu mini rurki
100 g liści świeżego szpinaku
5 łyżek oliwy
150 g orzechów nerkowca
150 g suszonych pomidorów w oleju (waga po odsączeniu)
sól
pieprz
Parmezanowe miseczki z sałatką makaronową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ser układamy na blaszce, tak aby powstały okrągłe kupki. Pieczemy przez 3-4 minuty do momentu aż ser się równomiernie rozpuści i nadal będzie biały.
2.Blaszkę wyjmujemy z piekarnika. Przygotowujemy kilka szklanek, które ustawiamy do góry dnem.
Przy pomocy łopatki podważamy ser, nakładamy go na szklanki, chwilę czekamy aż miseczki zrobią się twarde i odkładamy je na bok.
3.Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia.
4.Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5.W siekaczu umieszczamy 70 g szpinaku, 3 łyżki nerkowców i 3 łyżki oliwy. Miksujemy przez chwilę, tak aby drobne kawałki orzechów były wyczuwalne.
6.W dużej misce umieszczamy ugotowany makaron, posiekane składniki, liście szpinaku, 2 łyżki oliwy i resztę nerkowców. Kroimy w paski suszone pomidory, które dodajemy również do miski. Całość obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
7.Parmezanowe miseczki wypełniamy sałatką makaronową i podajemy, smacznego!
Komentarze