Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

4.5 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna propozycja na obiad jak i na kolację

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 bakłażany
    250 g przecieru pomidorowego
    1/2 puszki zielonego groszku
    2 czerwone cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ziaren słonecznika
    200 g kaszy kuskus
    2 łyżki bułki tartej
    sól i pieprz
    5 łyżek sera żółtego startego na tarce
    1,5 szklanki bulionu grzybowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalej gorącym bulionem. Odstaw na bok.
    Bakłażana przekrój na pół i wydrąż miąższ. Miąższ z bakłażana oraz cebulę pokrój w kostkę,a następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj przecier pomidorowy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
    Do przecieru dodaj gotową kaszę,osączony z zalewy groszek,ziarna słonecznika oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Farsz wyłóż do wydrążonych wcześniej bakłażanów. Skrop oliwą i zapiekaj w 180 C. przez ok. 20 minut, a następnie posyp serem wymieszanym z bułką tartą i zapiekaj przez następne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kasza Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować