Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!

4.94 (16 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Baklawe można zrobic z gotowego ciasta francuskiego, z różnymi orzechami lub bakaliami

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Baklawa turecka z ciasta francuskiego i orzechów włoskich 🌰🥧🧡

    Składniki

    ✔️200 ml wody
    ✔️150 g cukru
    ✔️2 łyżki soku z cytryny, sparzonej, wyszorowanej
    ✔️2 łyżki miodu
    ✔️2 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
    ✔️100 g masła, rozpuszczonego
    ✔️150 g orzechów włoskich posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
    ✔️100 g orzechow laskowych 50 g do ciasta + 50 g do dekoracji posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
    niewielka ilość mąki do oprószenia ciasta podczas wałkowania
Wystaw ocenę:

4.94 (16 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Syrop

    Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Syrop doprowadzamy do zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Ciasto

    Blaszkę na ciasto (24x24 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część delikatnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki. Wkładamy je do formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Orzechy włoskie, laskowe mieszamy i dzielimy na cztery równe części,Orzechy wysypujemy na ciasto w blaszce. Warstwę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność. Ostatni (wierzchni) płat ciasta układamy na warstwie z orzechami. Starannie dociskamy brzegi ciasta. Ostrym nożem kroimy (aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.

    Wierzch baklavy smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Jeśli ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową. Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę można dekorowac pistacjami.

    Ciasto po wyjęciu z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.

Porady

Można dodać inne orzech oryginalna baklawa jest z pistacji, ale każdy ma swoje ulubione, polecam wypróbować!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy laskowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować