Biszkopt makowy, przełożony marmoladą i polany biała czekoladą!
Przepis na biszkopt makowy
na tortownicę 24 cm
▪️5 dużych jajek
▪️200g cukru
▪️160g mąki pszennej
▪️50g mąki ziemniaczanej
▪️70g maku suchego
▪️otarta skórka z cytryny dla chętnych
Jajka do biszkoptu należy wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
Tortownicę, w której zamierzamy piec biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia tylko dno,
bez boków.
Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C, grzałka górna i dolna.
Całe jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą pianę, przez minimum 15 minut, na najwyższych obrotach miksera.
W tym czasie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mak mieszamy razem w oddzielnej misce.
Gdy piana z jajek jest już ubita, odstawiamy mikser na bok i powoli dodajemy suche składniki, mieszając je drewnianą łyżką i starając się dodawać nie więcej niż 1-2 łyżki suchych składników na raz.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, jeśli lubimy cytrynowy posmak w cieście.
Gdy ciasto jest gotowe, przelewamy je do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40 minut a po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika.
Wystudzone ciasto ostrym, nożem oddzielamy brzegi od tortownicy, następnie wyjmujemy całość i zrywamy papier ze spodu.
Upieczony biszkopt można przechowywać 2-3 dni szczelnie owinięty folią, najlepiej w lodówce, co ułatwi później krojenie, ale nie jest to konieczne.
Biszkopt przekroić na pół jedna część od góry posmarowac marmolad ( ja użyłam wielooweocowej) i przełożyć drugim biszkoptem,docisnąć.
50 g masla i 100g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej(przestudzić)
Polać ciasto od góry.