241840

_Urszulkkaaa_

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik _Urszulkkaaa_ w dniu 28.01.2022 19:25 skomentował:

Ciasto makowe a'la Baletki

Użytkownik _Urszulkkaaa_ w dniu 28.01.2022 11:24 opublikował przepis:

Kapusta pekińska zapiekana

Idealna jako danie główne lub jako dodatek do dań miesnych
Użytkownik _Urszulkkaaa_ w dniu 28.01.2022 11:04 opublikował przepis:

Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!

Baklawe można zrobic z gotowego ciasta francuskiego, z różnymi orzechami lub bakaliami
Użytkownik _Urszulkkaaa_ w dniu 27.01.2022 15:44 opublikował przepis:

Makaron z pesto szpinakowym i parmezanem! Smaczny i łatwy w przygotowaniu, napewno znajdzie sie jakiś smakosz szpinaku w takiej postaci!

Swierzy makaron i zielone pesto idelny pomysl na obiad całej rodziny, można podawać pesto nie tylko z makaronem ale tez z kaszą lib ryżem
Użytkownik _Urszulkkaaa_ w dniu 27.01.2022 15:28 opublikował przepis:

Ciasto makowe a'la Baletki

Biszkopt makowy, przełożony marmoladą i polany biała czekoladą! Przepis na biszkopt makowy na tortownicę 24 cm ▪️5 dużych jajek ▪️200g cukru ▪️160g mąki pszennej ▪️50g mąki ziemniaczanej ▪️70g maku suchego ▪️otarta skórka z cytryny dla chętnych Jajka do biszkoptu należy wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem. Tortownicę, w której zamierzamy piec biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia tylko dno, bez boków. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C, grzałka górna i dolna. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą pianę, przez minimum 15 minut, na najwyższych obrotach miksera. W tym czasie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mak mieszamy razem w oddzielnej misce. Gdy piana z jajek jest już ubita, odstawiamy mikser na bok i powoli dodajemy suche składniki, mieszając je drewnianą łyżką i starając się dodawać nie więcej niż 1-2 łyżki suchych składników na raz. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, jeśli lubimy cytrynowy posmak w cieście. Gdy ciasto jest gotowe, przelewamy je do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut a po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika. Wystudzone ciasto ostrym, nożem oddzielamy brzegi od tortownicy, następnie wyjmujemy całość i zrywamy papier ze spodu. Upieczony biszkopt można przechowywać 2-3 dni szczelnie owinięty folią, najlepiej w lodówce, co ułatwi później krojenie, ale nie jest to konieczne. Biszkopt przekroić na pół jedna część od góry posmarowac marmolad ( ja użyłam wielooweocowej) i przełożyć drugim biszkoptem,docisnąć. 50 g masla i 100g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej(przestudzić) Polać ciasto od góry.

To może cię zainteresować