Ciasto makowe a'la Baletki

4.83 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Biszkopt makowy, przełożony marmoladą i polany biała czekoladą!


Przepis na biszkopt makowy
na tortownicę 24 cm

▪️5 dużych jajek
▪️200g cukru
▪️160g mąki pszennej
▪️50g mąki ziemniaczanej
▪️70g maku suchego
▪️otarta skórka z cytryny dla chętnych

Jajka do biszkoptu należy wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
Tortownicę, w której zamierzamy piec biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia tylko dno,
bez boków.
Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C, grzałka górna i dolna.

Całe jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą pianę, przez minimum 15 minut, na najwyższych obrotach miksera.
W tym czasie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mak mieszamy razem w oddzielnej misce.
Gdy piana z jajek jest już ubita, odstawiamy mikser na bok i powoli dodajemy suche składniki, mieszając je drewnianą łyżką i starając się dodawać nie więcej niż 1-2 łyżki suchych składników na raz.

Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, jeśli lubimy cytrynowy posmak w cieście.
Gdy ciasto jest gotowe, przelewamy je do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40 minut a po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika.

Wystudzone ciasto ostrym, nożem oddzielamy brzegi od tortownicy, następnie wyjmujemy całość i zrywamy papier ze spodu.
Upieczony biszkopt można przechowywać 2-3 dni szczelnie owinięty folią, najlepiej w lodówce, co ułatwi później krojenie, ale nie jest to konieczne.

Biszkopt przekroić na pół jedna część od góry posmarowac marmolad ( ja użyłam wielooweocowej) i przełożyć drugim biszkoptem,docisnąć.

50 g masla i 100g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej(przestudzić)
Polać ciasto od góry.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    200g cukru
    160g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    70g maku suchego
    ▪️otarta skórka z cytryny dla chętnych
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto makowe a'la baletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka do biszkoptu należy wyjąć z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
    Tortownicę, w której zamierzamy piec biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia tylko dno,
    bez boków.
    Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C, grzałka górna i dolna.

    Całe jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą pianę, przez minimum 15 minut, na najwyższych obrotach miksera.
    W tym czasie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mak mieszamy razem w oddzielnej misce.
    Gdy piana z jajek jest już ubita, odstawiamy mikser na bok i powoli dodajemy suche składniki, mieszając je drewnianą łyżką i starając się dodawać nie więcej niż 1-2 łyżki suchych składników na raz.

    Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, jeśli lubimy cytrynowy posmak w cieście.
    Gdy ciasto jest gotowe, przelewamy je do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy około 40 minut a po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika.

    Wystudzone ciasto ostrym, nożem oddzielamy brzegi od tortownicy, następnie wyjmujemy całość i zrywamy papier ze spodu.
    Upieczony biszkopt można przechowywać 2-3 dni szczelnie owinięty folią, najlepiej w lodówce, co ułatwi później krojenie, ale nie jest to konieczne.

    Biszkopt przekroić na pół jedna część od góry posmarowac marmolad ( ja użyłam wielooweocowej) i przełożyć drugim biszkoptem,docisnąć.

    50 g masla i 100g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej(przestudzić)
    Polać ciasto od góry.

Porady

Najlepiej upiec dwa Biszkopty osobno, mozna je skropić pączem z mocno zaparzonek herbaty i cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować