bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem)

4.48 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    150 g masła
    600 g mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    200 g miodu
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki mleka
    na nadzienie:
    50 g suszonych śliwek
    100 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    400 g powideł śliwkowych
    wierzch:
    1 szklanka cukru pudru
    1 białko
    łyżka wrzątku
    2 łyżki posypki
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie posiekać i wymieszać z powidłami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować połowę nadzienia i przykryć ciastem. Następnie rozłożyć pozostałe nadzienie i ostatni blat ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Białko utrzeć z wrzątkiem i cukrem pudrem. Polać wystudzone ciasto i posypać posypką. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować