Bakaliowy piernik

0 (0 ocen)

Na święta u mnie w domu obowiązkowo musi być piernik. Najlepszy jest bogaty w bakalie. Szybko się go robi, jest wilgotny i mocno bakaliowy:).

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 18 cm
    Składniki:
    - 1 szklanka mąki,
    - 2 małe jajka,
    - 0,5 szklanka cukru,
    - 1/4szklanki oleju,
    - ¼ słoiczka dowolnego dżemu,
    - 0,5 szklank1 mleka,
    - 0,5 łyżeczki sody,
    - 0,5 przyprawy do piernika,
    - Bakalie – około 0,5 szklanki (orzechy pokrojone, morele, rodzynki) do ciasta
    - 1 łyżka kakao
    Dodatkowo:
    • Czekoladowa polewa,
    • Około 1 szklanki bakalii ( u mnie orzechy laskowe, morele, żurawina, rodzynki) do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bakaliowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybijamy do miski. Dokładamy do nich cukier. Ubijamy na puszystą masę. Bakalie łączymy ze sobą i oprószamy mąką. Sypkie składniki ( mąka, kakao, soda, przyprawa do piernika) mieszamy ze sobą. Do ubitej masy jajecznej dajemy na przemian sypkie składniki, olej i dżem. Na końcu wsypujemy bakalie. Mieszamy je już za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownice. Pieczemy w 180°C około 45 min.
    Gotowe studzimy.
    Przestudzone ciasto oblewamy polewą. Na polewę wykładamy pokrojone bakalie. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować