Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ja podałam tę tartę na kolację,ale z powodzeniem może być tzw. lunchem jeśli akurat jesteśmy w domu. Możemy podać ją podczas spotkania z przyjaciółmi lub wspólnie ja przygotować:),serdecznie zapraszam i polecam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150 g kiełbasy żywieckiej suchej
    2 parówki wieprzowe dobrej jakości
    1/2 żółtej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    3 łyżki oleju
    1 łyżka bazylii
    2 krótkie bagietki
    3 jajka
    sól
    1 łyżka ketchupu
    ok. 100 g tartej mozzarelli
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmazona kiełbasa 1. Kiełbasę pokroić w słupki o długości około 3 cm. Parówki pokroić w pół plasterki. Obie papryki umyć,osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grubą kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej i wrzucić bazylię, zamieszać łyżką 2-3 razy i wrzucić kiełbaskę z parówką. Podsmażyć przez chwilę i wrzucić papryki. Smażyć razem przez 5 minut i zdjąć z ognia.
  • warzywa kielbasa i ketchup 2. Przełożyć zawartość patelni do miski dodać łyżkę koncentratu i dokładnie wymieszać.
  • kromki bagietki 3. Bagietki przekroić na pół aby łatwiej było kroić je w kostkę a następnie pokroić na plastry/kromki.
  • kostka z bagietki 4. Następnie każdą kromkę bagietki pokroić w kostkę mniej więcej o wymiarach 1X1 cm.
  • kostka bagietkowa w blaszce 5. W osobnej miseczce wymieszać jajka i wlać do kostki z bagietki. Dobrze wymieszać aby jajko skleiło całą kostkę.
    Tortownice lub głęboką blaszkę do tarty- (ja nie mam tak głębokiej więc użyłam tortownicy) wysmarować masłem. Do przygotowanej blaszki wysypać bagietkową kostkę i uklepać ją na dnie i bokach tortownicy.
  • tarta bagietkowa 6. Na wierzch wysypać usmażone kiełbaski z papryka i lekko docisnąć.
  • posypać tartym serem 7. Posypać tartą mozzarellą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 15-18 minut ( do momentu aż ser dobrze się rozpuści).
    Wyjąć i podawać od razu
    Smacznego!

Porady

Zaletą tego przepisu jest to,że możemy wykorzystać do niego pieczywo sprzed 1-2 dni i różne rodzaje wędlin które mamy w nadmiarze i grozi im zepsucie. Pewnie nikt mi nie uwierzy ale ten pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie podczas usypiania dzieci i nigdzie wcześniej go nie widziałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Kiełbasa Papryka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

4.33 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Krokiety z kiełbasą pieczarkami i papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tarta z ziemniakami i kiełbasą

To może cię zainteresować