Bacalhau com Natas czyli dorsz w sosie beszamelowym

4.5 (167 ocen)

Pyszna rybka pod beszamelową kołderką :)

Składniki:

  • filety bez ości z dorsza (260 g)
    4 ziemniaki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    1 średniej wielkości cebula
    mieszanka warzyw mrożonych (niekoniecznie )
    sól

    Sos Beszamel:

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    100 ml słodkiej śmietanki
    300 ml mleka
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bacalhau com natas czyli dorsz w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed zapieczeniem 1. Filety z dorsza zalać woda, wodę posolić i zagotować. Filety gotować w wodzie przez 5 minut. Wyciągnąć z wody.
    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy z oliwek, podgrzać i na rozgrzana oliwę wrzucić ziemniaki. Smażyć je na średnim ogniu do momentu aż będą miękkawe. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do szklanej miski. Na tę samą patelnię wlać kolejne dwie łyżki oliwy. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię, czosnek rozdrobnić praską, cebule zeszklić, dodać do ziemniaków. Do ziemniaków dodać też rozdrobnione filety z dorsza.W większym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, Zasmażyć, potem dolać mleko i śmietankę, wymieszać by powstał dość gęsty sos , na końcu dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
    1/3 sosu dodać do ziemniaków z rybą, delikatnie wymieszać. Można jeszcze dosolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowane ziemniaki z dorszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, można wierzch posypać mrożonymi warzywami.
  • zapiekanka rybna z ziemniakami i beszamelem 2. Naczynie wstawić do piecyka i zapiekać w 180 C przez około 30 minut,

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować