Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas)

4.5 (153 ocen)

Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.

Składniki:

  • 300 g dorsza (u mnie mrożony)
    1 szklanka mleka
    200 g ziemniaków
    1 duża cebula
    1 łyżka mąki
    5 łyżek śmietany 18%
    250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex
    150 g twardego sera
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (bacalhau com natas) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w 190*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować