Dorsz w sosie koperkowym

  • wyświetlono: 36323 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Moja rodzinka bardzo lubi przygotowaną w ten sposób rybkę. Najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.

czekoladka

Składniki

1/2 kg filetu z dorsza,
50ml wody,
250ml śmietany 12%,
sól, pieprz,
2 łyżki mąki pszennej,
sok z 1/2 cytryny,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta ostrej papryki,
szczypta rozmarynu,
2 łyżki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w sosie koperkowym

  • 1. Rybę umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, następnie z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mocno podgrzać, we wodzie rozpuścić mąkę, wlać do gorącej śmietanki, zagotować, gotować 1 minutę. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, papryką oraz solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowym sosem zalać rybę. Piec ok. 25min w temp. 180st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzukoperekdorszkonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe klopsiki

Dodane przez: 2milutka

Klopsiki w sosie koperkowym

Mięciutkie klopsiki z aromatycznym...

Kotlety mielone w sosie koperkowym

Dodane przez: monika016

Kotlety mielone w sosie koperkowym

Czy Wam też zdarza się usmażyć...

Pulpeciki w sosie śmietano-koperkowym

Dodane przez: łyżeczka

Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

To danie jest świetną alternatywą...

Indyk w sosie koperkowym

Dodane przez: pero33

Indyk w sosie koperkowym

Uwielbiam to danie mimo, że nie...

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym

Dodane przez: Gosia123

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym

Uwielbiam łososia a z tym sosem...

Tilapia wsosie koperkowym

Dodane przez: marze

Tilapia w sosie koperkowym

Pyszna i zdrowa rybka pieczona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE