Dorsz w sosie koperkowym

4.48 (150 ocen)

Moja rodzinka bardzo lubi przygotowaną w ten sposób rybkę. Najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z dorsza,
    50ml wody,
    250ml śmietany 12%,
    sól, pieprz,
    2 łyżki mąki pszennej,
    sok z 1/2 cytryny,
    szczypta suszonego tymianku,
    szczypta ostrej papryki,
    szczypta rozmarynu,
    2 łyżki posiekanego koperku.
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, następnie z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mocno podgrzać, we wodzie rozpuścić mąkę, wlać do gorącej śmietanki, zagotować, gotować 1 minutę. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, papryką oraz solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowym sosem zalać rybę. Piec ok. 25min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować