Brukselka w sosie beszamelowym

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Brukselka zatopiona w sosie beszamelowym jest pysznym dodatkiem do drugiego dania. Polecam.

  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

30 sztuk brukselek
woda do gotowania brukselek
1 szkl zimnego mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz biały do smaku
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania przepisu:

Brukselka w sosie beszamelowym

  • 1. Brukselkę obieramy i myjemy, wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości i przekładamy na cedzak.
    W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, smażymy przez chwilę. Wlewamy mleko i gotujemy przez 5 minut do zgęstnienia sosu. Dodajemy przyprawy i mieszamy, wkładamy brukselkę i ponownie mieszamy. Gotową potrawę przekładamy do salaterki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkasezonowe przysmakiw kilka chwilmąkaobiadtania kuchniaszkoła babcimlekomasłowodasólgałka muszkatołowapieprz białydodatek do obiadukuchnia na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Schab w sosie musztardowym

Dodane przez: Krystyna32

Schab w sosie musztardowym

Szybkie do przygotowania i smaczne...

Pieczona brukselka z miodem

Dodane przez: kuchenny świat

Pieczona brukselka z miodem

Zapraszam na smaczną pieczoną brukselkę...

Bitki ze schabu w aromatycznym sosie

Dodane przez: ewaeu

Bitki ze schabu w aromatycznym sosie

Smaczne, soczyste, kruche mięso...

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Dodane przez: ewaeu

Roladki schabowe w sosie szczawiowym

Mięso w sosie z makronem chyba...

Brokuł w sosie mlecznym

Dodane przez: kuchenny świat

Brokuł w sosie mlecznym

Zapraszam na gotowanego brokuła...

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Dodane przez: Martyna1991

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Pyszny kalafior zapiekany w gęstym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE