Babka Z Mlekiem W Proszku

4.45 (172 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, prosta i niezwykle smakowita babka z mlekiem w proszku i na dodatek z polewa z mleka w proszku, ja się w jej smaku zakochałam :D

Ale uważajcie na czas pieczenia, bo babka bardzo szybko się rumieni i może za bardzo z suszyć się w środku !

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na małą babkę (na dużą podwoić składniki):



    1 nieczubata szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mleka w proszku
    1/4 szkl cukru
    3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko kl L
    1/2 szkl jogurtu z maślanka lub kefiru lub maślanki
    1/4 szkl oleju
    esencja waniliowa
    Polewa mleczna:

    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    około 8 łyżek mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babeczki Babeczki

Babka z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajko miksujemy z cukrem na piankę, następnie dodajemy maślankę (lub jogurt lub kefir), olej i esencję waniliową.

    2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem oraz mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki.



    Pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut



    3. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!

Porady

Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Jogurt Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować